"Teinivuosista lähtien kuukautiskipuni olivat erittäin kovat ja vatsani turposi huomattavasti. Sain avuksi e-pillerit, jotka eivät kuitenkaan täysin auttaneet. Valitin vuosittain lääkärissä erilaisia alavatsan ja lantioseudun oireita, kunnes 26-vuotiaana minut viimein otettiin todesta, kun meinasin pyörtyä Jyväskylän yliopiston kirjaston hyllyjen väliin ja oksensin kivusta.

Kummastakin munasarjasta löytyi yli 10cm endometriooma-kasvaimet ja menin kiireellisenä leikkaukseen. Leikkauksen tuloksena minulta poistettiin toinen munasarja sekä toisesta johtimet. Samoin suolistoa jouduttiin operoimaan. Herättyäni lääkäri kertoi, etten voi koskaan saada normaalisti lapsia. Olin 25-vuotias, gradu kesken ja juuri muuttanut poikaystäväni kanssa yhteen. Jos olisin tiennyt endometrioosista, olisin kenties osannut vaatia hoitoa aikaisemmin.

Pitkälle edenneet ja vapaasti jyllänneen sairauden takia olin koko nuoruuteni toimintakyvytön kolme-neljä päivää kuukaudesta ja lisäksi jouduin käymään läpi ison leikkauksen sekä raskaat ja kalliit lapsettomuushoidot. Nyt kolmen tyttären äitinä olen tarkkana, ettei vaan heille käy samoin."